lyckebybullar

oktober 19, 2007

det var lite mer att tänka på när man gjorde dessa bullarna, men de var fortfarande inte svåra! dessutom blev dem jättefina när man tog ut dem ur ugnen. jag gjorde lite mer fyllning än vad det står i receptet. Gör det också, annars blir det väldigt lite fyllning!

ingredienser 12 bullar

7 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
150 g smör
1 1/2 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg

fyllning
35 g rumsvarmt smör
1/2 dl malda hasselnötter
2-3 msk strösocker

pensling & garnering
2 äggulor
2 tsk vatten
1/2 dl hackade hasselnötter
1/2 dl pärlsocker

gör så här
Blanda samman mjöl, socker och mald kardemumma i en bunke och smula ner smöret med fingertopparna. Ljumma mjölken och rör ut jästen i den, vispa sedan ner ägget i mjölkblandningen. Rör ner äggmjölken i mjölblandningen och arbeta samman degen ordentligt. Strö över lite mjöl, täck bunken och låt vila i 10-15 minuter. Rör samman fyllningen under tiden.
Kavla ut degen till en avlång platta, ungefär 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och rulla samman degplattan från långsidan. Skär sedan rullen i 4 cm breda bitar och lägg med snittsidan upp i pappersformar. Låt jäsa på varm plats [man brukar säga till dubbel storlek, ungefär 30 minuter].
Pensla bullarna med äggula blandad med vatten och beströ bullarna med de hackade hasselnötterna och pärlsockret. Grädda bullarna tills de får en härlig ljusgul färg, 8-10 minuter i 250°.

lyckebybullar 3

Lämna en kommentar