saffransfyllda bullar

november 24, 2007

Ännu en variant på vetebullar med fyllning! Dessa blev, ännu en gång, ”det godaste jag någonsin bakat”. Så jag antar att de var gudomliga!

ingredienser 2 plåtar

150 g smör
5 dl mjölk
75 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
3 tsk krossad kardemumma
17-18 dl vetemjöl

fyllning
2 kuvert saffran
4 sockerbitar
1 dl strösocker
300 g smör
200 g mandelmassa

pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker
russin

gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet, rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, den krossade kardemumman och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt (gärna med ”bak-maskin”), degen skall bli blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe, ungefär 40 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, gör kavla ut till 2 stora plattor, bred på fyllningen jämt och rulla ihop! Skär sedan lagom stora bitar, lägg dem i bakformar på en plåt och låt jäsa ytterligare i 40 minuter. Pensla sedan med ett uppvispat ägg, tryck i några russin för prydnads skull och häll över pärlsocker i önskad mängd. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 5-8 minuter. De ska ha en härlig färg, men får inte bli brända! Ta ut bullarna och låt vila under bakduk. Se dem sedan försvinna framför dina ögon, när folk kommer och vill ha!

saffransfyllda bullar

One Response to “saffransfyllda bullar”

  1. Elin Says:

    Det här lät ju jättegott men jag är nyfiken på de där sockerbitarna i fyllningen, vad är dom bra till? Rörde du samman fyllningen eller bara strödde överalltihop var för sig?
    Tack för trevligt tips!

Lämna en kommentar