vetebröd/bullar- grunddeg

december 5, 2007

Kanelbullar, vaniljbullar, kardemummabullar, mandelbullar, you name it! Här är det bästa grundreceptet på degen, gudomliga fyllningar finns i länken nedan!

ingredienser 2 plåtar

150 g smör
5 dl mjölk
75 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
3 tsk krossad kardemumma
17-18 dl vetemjöl

olika fyllningar hittar du här!

pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet, rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, den krossade kardemumman och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt (gärna med ”bak-maskin”), degen skall bli blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe, ungefär 40 minuter. Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, gör kavla ut till 2 stora plattor, bred på fyllningen jämt och rulla ihop! Skär sedan lagom stora bitar och lägg dem i bakformar på en plåt och låt jäsa ytterligare i 40 minuter. Pensla sedan med ett uppvispat ägg och häll över pärlsocker i önskad mängd. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 5-8 minuter. De ska ha en härlig färg, men får inte bli brända! Ta ut bullarna och låt vila under bakduk en stund. ÄT & NJUT I MASSOR!

vetebröd/bullar- grunddeg

Lämna en kommentar