lussebullar

december 21, 2007

Detta är det allra godaste lussebullsreceptet! Till skillnad från många andra lussebullsdegar är det ingen kesella i denna, men de blir ändå de saftigaste jag någonsin smakat. Lussebullar är ett måste, en av de godaste sakerna på jorden- särskilt tillsammans med glögg, en varm brasa och en härlig filt!

ingredienser

1 1/2 g saffran
1 sockerbit
200 g smör
5 dl mjölk
100 g jäst
2 dl strösocker
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl [+ mjöl till utbakning!]

pensling & garnering
1 uppvispat ägg
russin

gör så här
Stöt saffranet i mortel med sockerbiten. Sält smöret, häll i mjölken och känn att den är 37°. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen har löst sig ocg tillsätt saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper i bunken. Srö lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt jäsa i ungefär 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Forma sedan lussekatter, eller vad som helst egentligen, finns många former och varianter! Tänk på att dem jäser väldigt mycket, så gör de inte för stora eller längderna för ”tjocka”. Lägg dem på en smord plåt eller en plåt m. bakplåtspapper och låt jäsa i ungefär 30 minuter. Stoppa i russin i ”virvlar” och sådant, pensla med det uppvispade ägget och grädda i dem i 250°, 6-8 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna under bakduk, värm lite glögg och känn dig lycklig!

lussebullar 1

Lämna en kommentar