julebröd

december 27, 2007

Detta blev typ en vetebrödstårta, den blev jättebra och den var rolig att göra, + folk tyckte om den och den tog slut väldigt snabbt! Det blir väldigt mycket fyllning så jag hade inte på allting. Den blir väldigt maffig kan jag säga- även ifall jag inte hade på allting.

ingredienser

125 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
12 dl vetemjöl

fyllning
200 g smör
2 dl strösocker
100 g mald sötmandel
4 droppar bittermandelolja

pensling & garnering
1 uppvispat ägg
1 dl hackad sötmandel
1 dl pärlsocker

gör så här
Smält smöret och låt det svalna. Värm mjölken till fingervarmt och rör ut jästen med mjölken i en bunke. Blanda i det smälta smöret och tillsätt socker, kardemumma, salt och ägg. Rör också ner det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i ungefär 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i ungefär 30 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen och arbeta till en smidig massa. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund platta, 20 cm i diameter. Bred på fyllningen på 2 av plattorna och täck med de andra två [det ska bli två ”kakor”]. Klipp sedan snett in från kanten och gör ett mönster- dels för att det skall bli snyggt men också för att plattorna skall jäsa ihop. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Pensla bröden med det uppvispade ägget och strö över den hackade mandeln och pärlsocker. Grädda dem i 225°, mittenfalsen i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg. Det blir 2 både fina och välsmakande kakor att ha till jul!

julebröd

Lämna en kommentar