saffrans & vaniljrutor

december 1, 2007

en riktigt super-dupergod jul-variant på vaniljmunkar, de är som vanliga vaniljmunkar fast degen är utbytt mot saffransdeg!

ingredienser

1 g saffran [eller mer om så önskas!]
1 sockerbit
200 g smör
5 dl mjölk
100 g jäst
2 dl strösocker
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl [+ mjöl till utbakning!]

fyllning
mycket vaniljkräm [antingen hemmagjord vaniljkräm eller marsánsås-kräm, båda går utmärkt att använda. Gör efter behov, men det behövs rätt mycket om man vill ha välfyllda munkar!]

garnering
smält smör
strösocker

gör så här
Stöt saffranet i mortel med sockerbiten. Sält smöret, häll i mjölken och känn att den är 37°. Smula jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen har löst sig ocg tillsätt saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper i bunken. Srö lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt jäsa i ungefär 30 minuter. Gör under tiden en härlig vaniljkräm.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till 3 plattor ca 1/2 cm tjocka. Skär sedan dem i rutor, 5×5 cm. Lägg ungefär 1 msk vaniljkräm på varje ruta, vik ihop kanterna och tryck till. Lägg dem sedan i bullformar med skarvarna nedåt.
Låt jäsa övertäckta i ungefär 40 minuter. Grädda dem sedan 6-10 minuter i mitten av ugnen [men höj dem i slutet om de känns klara men inte fått någon färg alls!] Pensla sedan bullarna med smält smör och doppa i strösocker. Bjud sedan på julstämning och härliga saffransbakverk!

saffrans & vaniljrutor

Lämna en kommentar